Píše se o nás

Odkaz na článek na portálu Trutnovinky.cz

INEX SPEDITION slaví 30 let a mění se na INEX LOGISTICS


Trutnovská společnost INEX SPEDITION slaví 30. výročí. Pojďme si společně přiblížit některé významné momenty z historie a nahlédnout do současnosti. O tom, jakými změnami dnes společnost prochází v oblastech podnikání, jak probíhalo předání kompetencí z otce na syna a o plánech do budoucnosti jsme si povídali s Josefem a Lukášem Dvořákovými.

První otázka směřuje na toho zkušenějšího z dua Dvořáků. Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Jedním slovem složité. Chtěl jsem si splnit dětský sen a jezdit po světě kamionem. Když se to nepodařilo v mém prvním zaměstnání v podniku ČSAD kvůli sametové revoluci, tak jsem to musel zkusit jak se říká na „svém”. Můj příběh je podobný podnikatelům, kteří začali z kraje devadesátých let také prakticky z nuly. Nejprve bylo nutné sehnat banku, která půjčí 22letému klukovi miliony na první kamion na rozjezd samotného podnikání, poté přemluvit rodinu na zástavu za úvěr rodinným majetkem a hned poté do toho skočit po hlavě.

Co pro vás bylo za uplynulých 30 let v podnikání nejtěžší a naopak nejlehčí? Jaký úspěch považujete za největší?
Jednoznačně nejtěžší byl 5. rok našeho podnikání. Tehdy jsme při dopravní nehodě kamionu přišli o zkušeného, pracovitého a především velmi charakterního kolegu, se kterým jsem spolupracoval již v podniku ČSAD. Lehké nebyly ani roky 2009 a 2012, kdy na trh dopadly světové ekonomické krize, které se samozřejmě dotkly i naší společnosti. A nejlehčí? Každý, kdo má za sebou 30 let podnikání, vám řekne, že je to pořádná dřina udržet firmu při životě, sehnat dobré zakázky, kvalitní zaměstnance a stále se rozvíjet. Řídíme se heslem, co se nezlepšuje a neroste, to se zhoršuje a upadá. Jaký byl náš největší úspěch? 8x místo v top 10 v prestižní soutěži Firma roku Královéhradeckého kraje vyhlašované Hospodářskými novinami a 1. a 2. místo našich řidičů z 507 zúčastněných v soutěži o nejlepšího evropského řidiče do 35 let. Rozhodně také nesmíme opomenout naše moderní logistické centrum v Trutnově-Poříčí.

Podnik nyní vedete společně. Má některý z vás hlavní slovo, nebo máte rozdělena pole působnosti?
Máme to rozdělené. Firmu vede po stránce denního a operativního řízení syn Lukáš z pozice výkonného ředitele. Já se starám o vize a plány budoucího rozvoje. Společně pak řešíme strategii a hledáme nejlepší řešení pro firmu.

Lukáši, ve firmě jste v podstatě vyrůstal. Věděl jste, že chcete jednou podnikat s otcem, nebo jste svou kariéru plánoval v jiném oboru?
Je pravda, že jsem již od útlého věku firmu navštěvoval. Vždy mě fascinovaly velké červené kamiony, které odjížděly s nákladem za horizont do zahraničí. Považoval jsem to za obrovské dobrodružství a hltal příběhy a historky z cest od zkušených kamioňáků. Vždy jsem si přál být součástí této společnosti. Bylo jen logickým vyústěním, že jsem v ní po ukončení školy v roce 2009 začal pracovat jako řidič a poté jako skladník. Postupně jsem si prošel všechny pozice a seznámil se s chodem celé společnosti. Po této letité zkušenosti jsem byl v roce 2020 jmenován výkonným ředitelem.

V posledním roce jste své podnikání změnili od základů. Vzniklo to na základě progresivních nápadů Lukáše, nebo byl důvod jiný?
Důvod byl zcela pragmatický. Kamionová doprava se nachází už dlouhá léta, jak já říkám, v neutěšeném stavu. Stále více a více nastupuje levnější konkurence dopravců z východních zemí, o práci řidiče v MKD už není zdaleka takový zájem jako býval. Proto jsme se rozhodli více orientovat na oblast logistiky, skladování, distribuce a nově také developmentu - výstavbě průmyslových budov.

Jaké jsou plány INEXu do budoucna?
V loňském roce jsme dokončili akvizici části pozemků v bývalém areálu původního podniku TEXLEN v Trutnově-Poříčí, kde už letos proběhne výstavba další logistické a skladovací haly. Do budoucna to budou další budovy v rámci developerských projektů nejen logistických, ale také výrobních, kde naleznou formou pronájmů zázemí malé i velké firmy z regionu. Nově budeme vystupovat jako skupina firem pod značkou INEX GROUP. Každá firma ve skupině bude mít svoje zaměření, abychom oddělili jednotlivé aktivity.

INEX LOGISTICS s. r. o. – doprava, spedice, logistika a skladování
INEX LOGISTIC CENTRUM s. r. o. – development logistických budov
INEX LOGISTIC PARK s. r. o. – development výrobních a průmyslových budov