Je úžasné pozorovat, jak se firma stále rozvíjí

Odkaz na článek na portálu Trutnovinky.cz

Je úžasné pozorovat, jak se firma stále rozvíjí
 

Kariéru v České republice začal již v roce 2011. Tehdy dostal nabídku pracovat v česko-ukrajinské společnosti se sídlem v Trutnově. „Vždy mě lákaly nové pracovní příležitosti, tak jsem neváhal a nabídku přijal. Krkonoše jsem toužil poznat už dřív. Krásné horské prostředí pro mě byl bonus navíc,“ říká manažer logistiky Yaroslav Stolbukha ze společnosti INEX LOGISTICS.

Jak dlouho žijete v Trutnově?
S Trutnovem jsem úzce propojen již od roku 2011. Jsem mile překvapen, jak zajímavé je to město nejen svými historickými památkami, ale i kulturními akcemi, kterých je tu nespočet. Od roku 2020 mohu hrdě říct, že jsem stálým občanem Trutnova.

Najdete si po práci čas na sebe, máte nějaké koníčky?
I když jsem pracovně hodně vytížený, na koníčky a zábavu si vždycky čas najdu. Nejraději mám aktivní odpočinek. Mezi mé nejoblíbenější koníčky patří cestování a poznávání zdejšího kraje i dalších zajímavých přírodních a historických památek po celé České republice. Rád si také vyskočím na kolo a vyšlápnu si některý z krkonošských vrcholů. Je to makačka, ale člověk přijde na jiné myšlenky a vyplaví endorfiny. Pak se zase může s čistou hlavou pustit s chutí do práce.

Je logistika něco, co vás vždy zajímalo? Jak jste si k ní našel cestu?
Logistika je celkově velmi dynamický a zajímavý obor. Člověk se zkrátka nikdy nenudí, a to je přesně ta věc, která mě fascinuje a baví. Pohyb a práce často pod obrovským časovým presem jsou pro mě výzva. Když ji zvládám dobře, je to pro mě největší odměna.

Vnímáte rozdíl v logistice u nás a na Ukrajině?
To je zajímavá otázka. Asi vás nepřekvapí, že rozdíl tu opravdu je. A značný! Ukrajina je více než sedmkrát větší stát. Konkurence tam je obrovská. Mít úspěšnou firmu na Ukrajině v oboru logistiky dá opravdu zabrat. Výhodou je, že se můžete učit od jiných. Vyvarovat se chyb, které udělali druzí, a inspirovat se od firem, kterým se daří. Zkušenosti, které jsem na Ukrajině získal, se mi nyní velmi hodí. Jsem moc rád, že z nich mohu čerpat a pomáhat společnosti INEX v rozvoji.

Jak vznikla příležitost pracovat pro INEX?
Je to vlastně úplně jednoduchý příběh. Do oka mi padla pozice, na kterou jsem se přihlásil. Poslal jsem svůj životopis s motivačním dopisem, byl jsem pozván na pohovor a následně přijat. Pokud byste se i vy chtěli stát součástí našeho týmu, podívejte se na webové stránky www.inexlogistics.cz.

Jak dlouho pro INEX pracujete? Čím vším jste si v INEXu prošel a které pozice jste vyzkoušel?
Do společnosti INEX jsem nastoupil před dvěma a půl lety. Začal jsem na pozici koordinátora distribučního centra, ale seznámil jsem se úzce i s ostatními pracovními posty. Mnohdy se taková zkušenost hodí. Nejen, že víte, co se dá na které pozici zvládnout, a můžete tak snáz vést svůj tým, ale můžete také aktivně pomoci. V našem kolektivu totiž máme všichni nastavené pravidlo spolupráce. Například když provoz nestíhá a potřebuje pomoc, vezmeme i my vedoucí na sebe montérky a jdeme nakládat zboží. Nikdy tak dopředu přesně nevíte, co vás ten den čeká. A to je super!

Co vás na pozici manažera logistiky baví?
Nejraději pracuji obklopen lidmi. Baví mě s nimi komunikovat, vést je, pomáhat jim a ukazovat cestu, která jim pomůže dosáhnout jejich osobních cílů. Někteří mi před očima pracovně doslova rostou. To má pro mě ohromnou cenu. Samozřejmě i já se stále vzdělávám, zjišťuji si nové informace, sleduji konkurenci a učím se. Kdo ví, třeba se jednoho dne dostanu zase o stupeň výš. V INEXu přesun mezi pozicemi napříč společností i povýšení podporujeme.

V čem vidíte sílu firmy INEX? Jaký je dle vás potenciál společnosti do budoucna?
Je úžasné pozorovat, jak se firma nebrání novým věcem a stále se rozvíjí. V tom vidím její největší sílu i velký potenciál do budoucna. V tuto chvíli máme na 90 % postavenou novou halu a zpracované plány na další rozvoj areálu. Velmi dobře máme také nastavené schvalovací procesy. Lidé na manažerských pozicích mají důvěru vedení a rozšířené pravomoci. Nemusíme proto každou provozní věc schvalovat s panem ředitelem, což je skvělé. Zbytečnou byrokracii, která zdržuje provoz, ve firmě nemáme.

Ve firmě v posledních dvou letech dochází k velkým změnám. Jak je hodnotíte?
Změny hodnotím velmi pozitivně. Jdeme správným směrem. Moc dobře víme, že čekat, až se něco samo změní, nemá smysl. Proto aktivně sledujeme trh a velmi rychle reagujeme na jeho aktuální dění. Snadno a včas se přizpůsobujeme současným podmínkám. Operativa je naše silná stránka.

Co říkáte na nový developerský projekt?
Slibujeme si od něj opravdu hodně. Rozsáhlé developerské projekty jsou ve společnosti INEX novinkou, které se budeme chtít do budoucna věnovat. Nyní testujeme naše schopnosti na vzniku prvního areálu v Trutnově. Již se nám podařilo úspěšně překonat počáteční těžkosti. Od této chvíle bude areál už jenom vzkvétat. Těšíme se na jeho dokončení. Firmy, které budou využívat nové prostory, získají skvělé zázemí pro rozvoj podnikání.